Proviisoriomisteiset ammattiapteekit säilytettävä - nykymalli takaa paremman potilasturvallisuuden

Suomen hallituksen viime vuoden lopun päätöksellä ministeriöt ovat velvoitettuja toimeenpanemaan työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) laatiman Terveen kilpailun edistämisohjelman. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tarkastelee lääkehuollon osalta nykyisen Apteekkitoiminnan ja muun lääkehuollon kehittämisen työryhmän sekä Lääkepolitiikka 2020 -asiakirjan kautta muun muassa apteekkilupien myöntämisprosessia ja apteekkiverkoston tiheyttä. STM on pyytänyt työryhmässä mukana olevilta sidosryhmiltä kannanottoja liittyen terveen kilpailun lisäämiseen lääkehuollossa. Suomen Proviisoriyhdistys on omassa kannanotossaan tyrmännyt Suomen Farmasialiiton esityksen apteekkien yritysmuodon vapauttamisesta.

Proviisoriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Katere Sharifpour haluaa korostaa, että Proviisoriyhdistys kannattaa nykyisenlaisia proviisorin henkilökohtaiseen omistukseen perustuvia ammattiapteekkeja, joissa apteekkiluvan saaneella proviisorilla on sekä taloudellinen että ammattieettinen vastuu yrityksestään sekä sen toiminta-alueen asukkaiden lääkehuollon toimivuudesta.

- Osakeyhtiöomisteiset apteekit hyvin todennäköisesti vaikuttaisivat apteekkien väliseen kilpailuun sitä huomattavasti vähentävästi, lisää toiminnanjohtaja Henna Halonen. Vaarana on, että apteekit ketjuuntuisivat ja keskittyisivät muutamille kansainvälisille toimijoille.  Yksittäisen tai muutamankaan proviisorin yhdessä ei enää välttämättä olisi edes mahdollista rahoittaa tai ylläpitää omaa apteekkitoimintaa näin halutessaan. Lisäksi apteekkareiden nykyisellään Suomeen maksamat verorahat katoaisivat osakeyhtiöiden myötä ulkomaiden veroparatiiseihin, jatkaa Halonen.

Osakeyhtiön omistajille päätökset ratkaisee raha. Suurena vaarana tämän myötä olisi muun muassa myös suomalaisten apteekkien henkilökunnan keskimääräisen koulutustason ja osaamisen ja tätä kautta edelleen nykyisin korkean apteekkien asiakastyytyväisyyden lasku, huomauttaa Sharifpour. Pitkällä aikavälillä tämä olisi erittäin suuri riski myös potilasturvallisuuden, puhumattakaan kansanterveyden näkökulmasta.

Proviisoriyhdistyksen mielestä lääkealalla ei ole olemassa olevaa varsinaista kilpailuongelmaa. Suomessa yksityiset apteekit kilpailevat sekä keskenään että yliopistojen apteekkien kanssa asiakkaista ja tätä kilpailua ohjaa ensisijaisesti palvelun laatu. Kun kyseessä on terveydenhuollon toimiala, jossa etusijalla tulee olla asiakkaan terveyden edistäminen, emme näe järkevänä lähteä vaarantamaan nykyistä hyvin toimivaa ja asiakkaan tarpeisiin vastaavaa apteekkijärjestelmää, jonka toimivuus perustuu pitkälti apteekkien henkilöomistukseen ja sitä kautta proviisorin henkilökohtaiseen vastuuseen, toteavat sekä Sharifpour että Halonen ja uskovat puhuvansa tässä kohtaa koko proviisorikunnan äänellä.

- Sen sijaan kannatamme alan nykyisten kilpailumekanismien tarkastelua ja edelleenkehittämistä.

 

Lisää aiheesta:  Proviisoriyhdistyksen kannanotto Apteekkitoiminnan ja muun lääkehuollon kehittämisen työryhmän pyyntöön liittyen aiheeseen "Miten tervettä kilpailua voitaisiin lisätä lääkehuollossa?"(27.3.2014)

Proviisori 2/2014: Apteekkien yhtiöittämisen sijasta kehitettävä lupajärjestelmää

 

3.4.2014 JS, päivitetty 22.5. (lisätty linkki)