Suomalainen EU-lääkemääräys viivästyy

Euroopan unionin potilasdirektiivin mukaisesti Suomen lainsäädäntö mahdollistaa ensi vuoden alusta alkaen muista EU- ja Eta-maista sekä Sveitsistä tulleiden potilaiden lääkemääräysten vastavuoroisen tunnustamisen. Eurooppalaisten lääkemääräysten tunnustamista koskevan suomalaisen lainsäädännön piti alun perin astua voimaan tämän vuoden joulukuun alusta alkaen, mutta nyt se tulee voimaan yhdessä muun rajat ylittävän terveydenhuollon säädöspaketin kanssa.

EU:n alueelle ei tule yhtenäistä lääkemääräyslomaketta. Suomalainen EU-lääkemääräys on tarkoitettu tilanteisiin, joissa potilas ostaa lääkkeen Suomen ulkopuolelta toisesta jäsenmaasta, mutta sillä voi ostaa lääkettä myös Suomen apteekeista. Potilaan on Suomessa itse pyydettävä EU-lääkemääräystä lääkäriltä. Lääkemääräyksen voimassaoloaika määräytyy sen maan lainsäädännön mukaan, jossa lääke hankitaan. Suomessa myös EU-lääkemääräys on voimassa vuoden.

EU-lääkemääräyksen sisällön vähimmäisvaatimukset on lueteltu Euroopan komission täytäntöönpanodirektiivissä. Tunnustettava lääkemääräys tulee pääsääntöisesti kirjoittaa vaikuttavan aineen nimellä ja siinä tulee lisäksi olla muun muassa potilaan nimi sekä lääkärin täydelliset yhteystiedot.

Ulkomailta tuleva potilas voi ostaa Suomessa apteekista lääkkeitä kotimaassaan kirjoitetulla lääkemääräyksellä, jos siinä on potilasdirektiivin edellyttämät tiedot ja lääkkeellä on myyntilupa Suomessa. Lääkemääräysten vastavuoroinen tunnustaminen ei koske erityislääkemääräyksiä, joita Suomessa ovat erillinen säilytettävä lääkemääräys sekä huumausainelääkemääräys. Apteekki voi kieltäytyä toimittamasta lääkettä, jos apteekissa herää epäilys ulkomaisen lääkemääräyksen aitoudesta, sisällöstä tai ymmärrettävyydestä. 

Kansaneläkelaitos avaa 1.1.2014 rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen, joka tarjoaa tietoa hoitoon hakeutumisesta Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen. Yhteyspisteestä on mahdollista tiedustella myös ulkomaisen terveydenhuollon ammattilaisen tietoja, mutta tietojen saamiseen voi yhteyspisteen päällikön Noora Heinosen mukaan kulua useita päiviä. Epäselvissä tilanteissa Heinonen suosittelee, että apteekit ottavat yhteyttä suoraan lääkkeenmäärääjään. 

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea julkaisee eurooppalaisen lääkemääräyksen tunnustamisesta määräyksen vuoden 2014 alussa. 

LÄHTEET FARMASIAN PÄIVÄT 2013, KELA JA STM

02.12.2013 hh ja js