Blogit edustavat kirjoittajansa näkemyksiä eivätkä näin ollen kuvaa yhdistyksen virallista kantaa.

Vuosi e-reseptin kanssa

Vuosi on kulunut siitä, kun pitkään odotettu e-resepti saapui apteekkiimme. Kyseinen aamu ei poikennut muista muuten kuin, että työtakin taskuun livahti mukaan e-reseptin toimittamiseen tarvittava sirukortti. Oli jännittävää, että juuri tänään saattaisi olla se päivä jolloin toimitan ensimmäisen e-reseptini.

Toisaalta kukaan ei ollut käytännössä käyttänyt ohjelmaa hetkeäkään ennen kyseistä aamua. Luonnollisesti työpaikan omissa koulutuksissa oli käyty läpi e-reseptiin liittyviä käytäntöjä ja uusia määräyksiä, sekä tehty Apteekkariliiton e-reseptikoulutus, mutta käytännössä ohjelman käyttöä ei ollut mahdollista harjoitella. Ensimmäisinä päivinä toimitimme muutamia e-reseptejä ja yritimme huolehtia, että jokainen farmaseuttisesta henkilökunnasta pääsisi toimittamaan edes yhden e-reseptin. E-reseptin toimittaminen oli uutta ja jännittävää sekä henkilökunnalle että asiakkaille. Nyt vuotta myöhemmin e-resepti on jo arkipäivää ja osa normaaleja arkirutiineja. 

E-reseptin tulo apteekkiin toi monia uudenlaisia salassapitosäädöksiä, joissa on ollut opettelemista sekä henkilökunnalla että asiakkailla. On hyvin yleistä, että asiakkaat kyselevät puhelimitse reseptiensä perään. E-reseptistä ei kuitenkaan saa antaa tietoa puhelimitse, jollei sataprosenttisesti tunnista soittajaa puhelimessa. Tämä on aiheuttanut hämmennystä asiakkaissa ja toisaalta ärtymystäkin. Ärtymys ei ole kohdistunut niinkään henkilökuntaan, kun olemme selittäneet syyn, vaan byrokratiaan, joka e-reseptin kohdalla on monimutkaisempaa kuin perinteisessä reseptissä.

Myös osalla lääkärikunnasta oli aluksi vaikea ymmärtää, että he näkevät samalla tavalla e-reseptit omassa ohjelmassaan kuin apteekkikin. Saimme alussa useita soittoja, että tuliko jokin e-resepti perille vai ei. Byrokratia ja salassapitosäädökset ovat tulleet esille myös esimerkiksi puolisoiden asioidessa toistensa puolesta. Onneksi e-reseptin voi aina toimittaa myös puolisolle ja sitten ohjeistaa muita asioita varten tekemään valtakirjan. Näin lääke ei ainakaan jää saamatta. 

Suoraan voin sanoa, että e-resepti käyttämässämme apteekkiohjelmassa ei ole toiminut moitteettomasti. Suurin osa reseptitoimituksista toimii hyvin, eikä mitään ongelmia esiinny, mutta huolestuttavaa on esiin tulleet ongelmat. Hankalin ja eniten arjessa työllistävä ongelma on reseptin kokonaismäärän jämähtäminen reseptin korjauksen yhteydessä. Reseptin kokonaismäärä näkyy oikein e-reseptiohjelman aloitusruudussa, mutta apteekkiohjelma näyttää kokonaismääräksi useampi toimitus sitten olleen kokonaismäärän. Jollei reseptiä toimittava farmasisti huomaa tietojen eroa, saattaa kokonaismäärä olla seuraavalla kerralla väärin myös e-reseptiohjelman aloitussivulla.

Ongelmaksi tämä on muodostunut eniten siksi, että apteekin ilmoittama kokonaismäärä on se joka näkyy asiakkaalle niin reseptietiketissä kuin kanta.fi-tietokannassa. Näin käy myös tietysti, jos farmasisti jostain syystä merkkaa jäljellä olevan määrän väärin. Asiakas siis katsoo netistä, että lääkettä on jäljellä, mutta todellisuudessa resepti voikin olla jo loppuun toimitettu, eikä e-reseptiohjelma luonnollisesti anna enää toimittaa siitä. Näissä tapauksissa saakin olla varsinainen salapoliisi toisinaan. Perinteisessä reseptissä tiedot ovat yhdellä silmäyksellä arvioitavissa, kun taas e-reseptissä joudut klikkailemaan auki erillisiä ruutuja yksitellen, jolloin tietojen tarkastus on huomattavasti vaivalloisempaa. 

E-resepti on ymmärrettävästi huomattavasti nykyaikaisempi kuin perinteinen resepti. Käytännössä kuitenkin tällä hetkellä niiden toimittaminen on huomattavasti hitaampaa kuin perinteisten reseptien. Yksittäisen e-reseptin toimittamiseen menee suunnilleen sama aika kuin yhden alkuperäisen reseptin. Ero syntyykin kun ruvetaan vertaamaan uusioreseptien ja e-reseptien toimittamista.

Nykyisessä apteekkiohjelmassa e-reseptit pitää hakea yksitellen tietokannasta ja varmistaa joka kerta salasanalla. Tämä on aikaa vievää ja useamman reseptin samanaikainen haku helpottaisi arkea huomattavasti. Toinen aikaa vievä asia on annosohjeiden korjaaminen. Äkkiseltään sanoisin, että itselläni on vuoden aikana ollut noin viisi e-reseptiä, joista ei ole tarvinnut annosohjetta korjailla. Kurjinta annosohjeiden korjaamisessa on, että se pitää tehdä joka kerta. Tämä on hyvin turhauttavaa. 

E-reseptissä on myös paljon hyvää. Se on nykyaikainen ja sen voi hakea mistä tahansa e-reseptiä toimittavasta apteekista ilman, että mukaan pitäisi muistaa ottaa kasa paperia. Hyvää on myös se, että apteekki sekä asiakas näkevät yhdellä silmäyksellä käytettävissä olevat lääkkeet. Erityisen tyytyväisiä e-reseptiin ovat olleet asiakkaat, joilla on huumereseptin vaativia lääkkeitä. Heidän ei enää tarvitse käydä henkilökohtaisesti hakemassa reseptiä terveyskeskuksesta ja lääkkeen voi hakea mistä apteekista tahansa.

Hyvää on myös se, että e-resepti on mahdotonta väärentää, joten väärennöksiä ei esiinny. Harmitusta joissain asiakkaissa onkin aiheuttanut se, että e-reseptejä saa tällä hetkellä vain terveyskeskuksesta. Monet toivoisivat Yliopistollisen keskussairaalan ja yksityisen sektorin myös jo kirjoittavan e-reseptejä. 

Mielenkiintoinen vuosi on ollut ja tätä voi sitten joskus kertoa tuleville jälkipolville, joille e-resepti on luultavimmin pääosa lääkkeiden toimitusta. Vaikka ongelmiakin on ollut, on toisaalta ollut myös hienoa olla etulinjassa tämän uuden toimitustavan tuomisessa Suomeen. E-resepti on tullut jäädäkseen ja seuraavaksi odotankin sen kehittymistä vielä paremmaksi ja toimintavarmemmaksi. Toivottavasti alkuvuodesta apteekissamme toteuttava apteekkiohjelman uudistus tuo hyviä uudistuksia e-reseptin toimittamiseen. 

Kirjoittaja työskentelee Raunistulan apteekissa Turussa ja on Proviisoriyhdistyksen hallituksen jäsen.

Käyttäjän Tiiamari Gröndahl kuva
-
Tiiamari Gröndahl