Proviisoripäivä 2025 luentoesittelyt

 

Tutustu Proviisoripäivän 2025 luentoihin

Proviisoripäivän luentoesittelyt julkaistaan tällä sivulla. Luentoesittelyt täydentyvät sivulle pikkuhiljaa. 

Lisätietoa Proviisoripäivästä sekä ilmoittautumisohjeet tapahtumasivulla.

 

 

 

    

​Koneellisen annosjakelun hyvät toimintatavat

Elsi Similä, projektipäällikkö, Fimea

Fimeassa on käynnissä STM:n toimeksiantona selvitystyö lääkkeiden koneellisen annosjakelun kehittämiseksi. Puheenvuorossani kerron päivitettävänä olevasta oppaasta annosjakelutoimijoille avohuollossa. Opas tulee ohjaamaan toimijoiden välistä yhteistyötä ja kuvaamaan toimijoiden vastuita ja tehtäviä lääkkeiden koneellisen annosjakelun toteuttamisessa.

 

 

 

 

Koneellinen annosjakelu tilaajan näkökulmasta

Jenni Isotalo, lääkitysturvallisuuskoordinaattori, Pohjanmaan hyvinvointialue

Lääkkeiden jakopoikkeamat kattavat noin neljäsosan Pohjanmaan koti- ja palveluasumisen lääkehoitoon liittyvistä vaaratapahtumista. Annosjakelun käyttöönotolla hyvinvointialueelle pyritään siirtämään hoitajien työaikaa pois työstä, jonka kone tekee nopeammin ja virheettömämmin. Annosjakelu on mahdollistanut kotihoidon käyntimäärien vähentämisen, kun käyttöön on voitu ottaa lääkerobotteja. Lääkitysturvallisuus parantuu toiminnan yhtenäistämisen myötä ja lääkkeenjakovirheistä aiheutuvat poikkeamat vähentyvät.

 

 

Apteekkitalouden juridinen viitekehys ja apteekkiveron ongelmakohdat

​Juho Savolainen, oikeustieteen opiskelija, Turun yliopisto

Tarkastelen apteekkiveroa suhteessa perustuslain omaisuudensuojaan, erityisesti konfiskatorisen verotuksen kiellon näkökulmasta. Analysoin apteekkiveron vaikutuksia taloudellisiin toimintaedellytyksiin ja apteekkien tosiasiallisia mahdollisuuksia selvitä verorasituksesta. 

Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan veron konfiskatorisuus riippuu useista tekijöistä, kuten sen kestosta ja kumuloitumisesta muiden maksujen kanssa. Liikevaihtoon sidottu progressiivinen apteekkivero yhdessä regressiiviseen lääketaksaan voi muodostua ongelmalliseksi apteekeille, koska apteekit eivät itse voi vaikuttaa lääkemyynnin katteisiin. Tämä yhdistelmä voi tehdä lääkemyynnistä tappiollista ja johtaa tilanteisiin, joissa veroa voidaan pitää omaisuudensuojan vastaisena. Apteekkitaloutta ohjaavien rakenteiden uudistaminen on aiheellista.

 

 

 

 

Syövän kustannukset rekisteritietojen valossa

Riikka-Leena Leskelä, tutkimusjohtaja, Nordic Healthcare Group

Syöpä aiheuttaa monenlaisia kustannuksia: ehkäisyn ja seulonnan kustannuksia, suoria kustannuksia sairastuneiden syöpäpotilaiden hoidosta, ja epäsuoria kustannuksia sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden kautta. Rekisteriaineistot mahdollistavat kustannusten tarkastelun pitkällä ajanjaksolla ja eri kustannusajureiden merkityksen analysoinnin. Esityksessä kuvataan esimerkkien kautta, mitä päätelmiä kustannuskehityksestä on mahdollista tehdä, ja mitä tulosten valossa tulisi tehdä.

 

 

 

 

Kansallinen syöpästrategia: lääkkeiden arviointi- ja korvattavuusjärjestelmän haasteet ja kehittämismahdollisuudet

Mirjami Tran Minh, erikoissuunnittelija, Kansallinen syöpäkeskus

Kansallinen syöpäkeskus FICAN on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä toimeksiannon kansallisen syöpästrategian laatimisesta. Syöpästrategia kattaa koko syöpään liittyvän polun: syövän ehkäisyn, syöpäseulonnat, diagnostiikan, syöpähoidot, potilaiden kuntoutumisen tuen ja psykososiaalisen tuen, palliatiivisen ja saattohoidon sekä syöpätutkimuksen. Yksi strategiatyön ajankohtaisista teemoista on uusien menetelmien, kuten lääkehoitojen arviointi- ja korvattavuusjärjestelmän kehittäminen, josta kerron puheenvuorossa tarkemmin.

 

 

 

 

Mitä syöpäpotilas kaipaa lääkkeeltä ja hoidolta?

Emma Andersson, erityisasiantuntija, Suomen Syöpäpotilaat ry

Syöpään sairastunut kaipaa usein hoidoltaan tietoa, tukea ja toivoa. Selkeä ymmärrys hoidon tavoitteista ja mahdollisuus yhteiseen päätöksentekoon hoitoprosessin aikana edistävät myös lääkehoitoon sitoutumista. Puheenvuorossa valotetaan kyselyiden ”Lääkehoitoon sitoutuminen” ja ”Diagnoosi, syöpähoito ja seuranta” tuloksia sekä sairastuneiden toiveita terveydenhuollon ammattilaisille. Kuulet myös potilasjärjestön tuesta aikuisille syöpään sairastuneille.

 

 

 

 

Työelämäprofessorin näkemyksiä farmasian tulevaisuudesta

Mikko Koskinen, työelämäprofessori, Helsingin yliopisto

Proviisori osallistuu lääkkeiden keksimiseen ja kehitykseen asiantuntijoina sekä suunnannäyttäjinä monialaisen osaamisensa myötä. Lääkekehitys peilaa teknologian kehitystä, mikä avaa uusia mahdollisuuksia mutta tuo myös haasteita. Jotta proviisori pysyy kehityksen aallonharjalla samalla vastaten ympäristön ja yhteiskunnan kasvaviin vaatimuksiin, jatkuva oppiminen ja koulutuksen kehittäminen on kriittistä.

Puheenvuorossa keskustelen teknologian murroksesta lääkekehityksessä ja muuttuvasta ympäristöstä. 

 

 

 

 

Työelämäprofessorin näkemyksiä farmasian tulevaisuudesta

Risto Kanerva, työelämäprofessori, Helsingin yliopisto

Geopoliittisen tilanteen kiristyminen, pandemiat sekä lisääntyvä huoli ympäristöstä ovat nostaneet huoltovarmuuden julkiseen keskusteluun ennen näkemättömällä tavalla. Näin myös lääkehuollossa, jossa huoltovarmuus on paljon muutakin kuin saatavuushäiriöiden hoitamista ja velvoitevarastointia.

Puheenvuorossani kuvaan mitä kaikkea lääkehuollon huoltovarmuus on, ja mihin asioihin sekä päättäjien että alan toimijoiden tulisi kiinnittää huomiota.

 

 

 

 

Tutkimuksia työelämästä: Apteekin lääkevaihto lääkitysturvallisuuden riskitekijänä

Elina Keinänen, erikoisproviisori 

Lääkevaihto voi aiheuttaa riskin lääkkeiden oikealle ja turvalliselle käytölle. Lääkevaihdon seurauksena asiakas voi sekaantua lääkityksessä tai asiakkaan hoitoon sitoutuminen ja lääkehoidon onnistuminen voivat heikentyä. Lisäksi tietyt asiakasryhmät ovat alttiimpia lääkevaihdosta aiheutuville lääkitysturvallisuusriskeille. Farmaseutit pyrkivät vähentämään lääkevaihdon aiheuttamia riskejä antamalla suullista ja kirjallista informaatiota lääkevaihdosta ja toimittamalla asiakkaalle samaa tuttua valmistetta kuin aikaisemmin.

 

 

 

 

Tutkimuksia työelämästä: Asiakkaiden näkemyksiä apteekin rokotuspalvelusta

Ellias Kukkola, erikoisproviisori 

Apteekin rokotuspalvelu mahdollistaa asiakkaalle helpon tavan rokottautua yhdellä käyntikerralla. Nykyisin asiakas saa rokotuspakettina lähes kaikki yleisimmät rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet suoraan apteekin terveyspisteeltä. Rokotuspaketti sisältää rokotereseptin, rokotteen, rokottamisen ja kirjaamisen potilastietojärjestelmään.

Esityksessä kerron mitä rokotteita apteekin terveyspisteillä pistetään, ketkä käyttivät apteekin rokotuspalvelua ja kuinka moni hyödynsi apteekin tarjoamaa rokotuspakettia. Käymme läpi apteekissa rokottautuneiden asiakkaiden näkemyksiä apteekin rokotuspalvelusta, kuten asiakkaiden tyytyväisyyttä palveluun, syitä apteekin valikoitumiseen rokotuspaikaksi sekä rokotuspalvelun hyödyllisyyttä.

 

 

 

Lääkeosaamisen tila Suomessa ja sen vaikutukset

Leni Kuivaniemi, toimitusjohtaja, Lääkeakatemia

VALTO-selvityksessä tutkittiin lääkeosaamisen tasoa kolmessa Pohjoismaassa – Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Selvitys kohdistui terveydenhuollon keskeisiin ammattilaisiin: hoitajiin, lääkäreihin ja farmasisteihin. Tulokset paljastavat merkittäviä eroja osaamisessa niin maiden välillä kuin ammattiryhmien sisällä, ja niillä on suoria vaikutuksia terveydenhuollon toimintaan, potilasturvallisuuteen ja farmasian alan ammattilaisten työnkuvaan.

Esityksessä käymme lyhyesti läpi, mitä VALTO-selvityksen tulokset tarkoittavat yhteiskunnan, asiakasriskien sekä apteekin arjen käytäntöjen ja apteekin talouden valossa. Kuinka lääkeosaamisen vaatimukset kehittyvät, ja millaisia taitoja proviisoreilta edellytetään johtajana tulevaisuudessa? Keskustelussa tarkastellaan myös, miten farmasian ammattilaiset voivat vahvistaa rooliaan lääkeosaamisen johtajina ja mitä konkreettisia keinoja apteekeilla on osaamisen ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.