Blogit edustavat kirjoittajansa näkemyksiä eivätkä näin ollen kuvaa yhdistyksen virallista kantaa.
Proviisori APOTTI-Kouluttajana - kulmakarvat ylhäällä ja hymy korvissa
#proviisorinarki-blogisarja tuo esiin lääkealan ammattilaisten arkea ja sitä laajaa tehtävien kirjoa, joiden parissa proviisoreita työskentelee.
Koulun penkillä ei paljoa esiintymistaitoja harjoiteltu, eikä tutkinto antanut eväitä mahdollisen muutosvastarinnan kohtaamiseen – tekeekö oranssi huppari proviisorista superkouluttajan, joka haihduttaa huolen ja tuo silmiin innostuksen pilkkeen?
Apotti-kouluttajana astelen luokkaan valmiina kohtaamaan uuden järjestelmän käyttöönotosta innostuneet (ja huolestuneet) farmasistit. Esiintymisvalmennuksen opit ovat vielä muistissa ja Apotin käyttöä on harjoiteltu intensiivisesti. Paljon olisi näytettävää ja kerrottavaa, mutta riittääkö positiivinen asenne ja asiantuntemus innostamaan huolestuneimmatkin kollegat?
TIIMITYÖSKENTELY SUJUVOITTAA KOULUTUKSEN SUUNNITTELUA
Apotti on uusi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä, joka otetaan käyttöön vuosina 2018 – 2020. Jatkuvasti kehittyvän järjestelmän käyttöön kouluttaminen vaatii vuorovaikutustaitoja ja sopeutumiskykyä, joita kouluttajan arjessa hiotaan jatkuvasti. Kouluttaminen vaatii lisäksi oma-aloitteisuutta ja tiivistä yhteistyötä, jotta voidaan järjestää laadukasta koulutusta käyttöönoton tueksi.
HUS Apteekin käyttämiin toiminnallisuuksiin perehtynyt kahden sairaanhoitajan ja kahden proviisorin kouluttajatiimimme kouluttaa eri yksiköissä työskenteleviä farmasian ammattilaisia. Moniammatillisuus on ehdottoman tärkeää – tiedon jakaminen myös oman ammattiryhmän ulkopuolelle on tässä työssä välttämätöntä. Proviisorikollegani Annikan kanssa tuomme tiimiin asiantuntemuksemme farmasiasta.
Työaika kuluu pitkälti koulutusmateriaalien laatimiseen, joissa on tärkeää käyttää farmasisteille tuttua kieltä. Meille onkin kehittynyt aikamoinen farmasisti-sairaanhoitaja-farmasisti -sanasto, joka auttaa selviytymään viestinnän haasteista. Ihailen sitä, että avokonttorissa asioiden ääneen pohtiminen usein riittää – joku ilmoittautuu apuun, oli sitten kyse tehovalvonnasta tai onkologiasta.
LAADUKAS KOULUTUS ON KUUNTELEMISTA
Tärkeintä on kohdata koulutettavat ennen kaikkea ihmisinä. Koulutukset ovat täynnä erilaisia kohtaamisia, mahtuuhan mukaan koko kirjo erilaisia farmasisteja. Muutos ahdistaa monia, mutta hyvässä koulutuksessa kuunnellaan ja pilkotaan ahdistus pienempiin palasiin. Proviisoriopintojen asiakaspalvelu- ja tiedonhankintataidoista on ollut tässä suurta hyötyä. Epätietoisuutta vähentämällä aurinko paistaa lopulta risukasan syvyyksiinkin. Nousseet kysymykset ja palaute auttavat kehittämään koulutuksia jatkuvasti, mikä luo työhön mukavan rytmin.
UUDISRAIVAAJINA FARMASISTIEN JA LÄÄKITYSTURVALLISUUDEN PUOLESTA
Farmasisteilla on suuri merkitys työyhteisössä. Vaikka enemmistö Apotin kouluttajista ja tulevasta käyttäjäkunnasta on muita terveydenhuollon ammattilaisia, lääkitysturvallisuutta sivutaan monessa koulutuksessa. On palkitsevaa olla mukana hankkeessa, jossa farmasistin ääni lääkehoidon ammattilaisena saa vahvistusta ja kantautuu muiden terveydenhuollon ammattilaisten korviin.
Pelkkä oranssi huppari ei tee proviisoristakaan huippukouluttajaa. Positiivinen asenne ja jatkuva itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen vievät silti pitkälle. Lisäksi esiintymiskoulutuksen vinkit hymystä ja hieman koholla olevista ”innostuneista” kulmakarvoista, sekä runsaasti asiakaslähtöisyyttä: huolet haihtuvat ja lopulta se innostus löytyy epäileväisimmänkin koulutettavan kasvoilta.
Ida Pihlaja
Työskentelee Apotti-kouluttajana pääosin HUS Apteekin farmaseuttiselle henkilökunnalle.