Blogit edustavat kirjoittajansa näkemyksiä eivätkä näin ollen kuvaa yhdistyksen virallista kantaa.

Mielipide: Hallituksen säästöt uhkaavat apteekkitoimintaa

Hallitusohjelmassa päätetyt ja niiden päälle julkisen talouden suunnitelmaan kirjatut apteekkeihin kohdistuvat leikkaukset ovat nousseet viime päivinä keskusteluun. Apteekit laitettiin maksumiehiksi myös edellisellä hallituskaudella, kun reseptilääkkeiden lääketaksaa leikattiin hoitajamitoituksen rahoittamiseksi. Hoitajamitoitus jäi haaveeksi, mutta leikkaukset jäivät voimaan.

Apteekkeihin kohdistuvilla leikkauksilla hallitus vaarantaisi apteekkien kyvyn tuottaa terveyshyötyä ja hillitä terveydenhuollon kustannuksia.

Apteekkariliiton laskelmien mukaan apteekkileikkausten toteuttaminen veisi apteekkeja konkurssiin. Olemme myös Proviisoriyhdistyksessä huolestuneita apteekkien taloudellisista toimintaedellytyksistä ja pidämme leikkauksia vakavana uhkana asiakkaiden arvostamalle apteekkitoiminnalle. On päivänselvää, että leikkaukset tulisivat vähentämään apteekkarin mahdollisuuksia ylläpitää osaavaa henkilökuntaa, joka ratkoo lääkehoidon ongelmia ja varmistaa lääkehoitojen turvallisuutta.

Apteekkien vastuulla on julkinen palvelutehtävä, jolle ei ole korvaavaa järjestelmää. Lääkkeiden toimittamisen lisäksi tehtävänä on huolehtia riittävästä lääkkeisiin ja lääkitysturvallisuuteen liittyvästä neuvonnasta ja ohjauksesta. Lääkkeiden vähittäishinnassa ei siis makseta vain lääkkeestä, vaan myös laadukkaan ja kattavan avohoidon lääkehuollon ylläpitämisestä. Apteekki on matalan kynnyksen palvelu, josta saa terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja maksutta ja ilman ajanvarausta. 

Apteekin asiantuntijuus saa aikaan säästöjä muualla terveydenhuollossa. Yksi farmaseuttisen osaamisen kulmakivistä on lääkekustannusten hillitseminen. Apteekkeihin kohdistuvilla leikkauksilla hallitus vaarantaisi apteekkien kyvyn tuottaa terveyshyötyä ja hillitä terveydenhuollon kustannuksia. 

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana apteekkeihin on kohdistettu lukuisia säästöjä, joista on toistaiseksi selvitty. Apteekkarit ja henkilökunta eivät kuitenkaan veny mahdottomuuksiin. Toivomme Orpon hallituksen etenevän hallitusohjelman kirjausten mukaisesti apteekkisääntelyn ­uudistuksessa vastuullisesti turvaten laadukkaat ja turvalliset apteekkipalvelut koko Suomessa.

 

Martta Huttu
edunvalvonta- ja viestintäproviisori

Teemu Ali-Kovero
toiminnanjohtaja

 

Tutustu myös Suomen Proviisoriyhdistyksen mielipidekirjoitukseen Helsingin Sanomissa 27.5.2024 (vain tilaajille).

 

Käyttäjän Ylläpito kuva
-
Ylläpito